Nietzsche Wagner'e Karşı (Bir Ruhbilimcinin Yazıları) / Wagner Olayı (Bir Müzisyen Sorunu)

"Nietzsche'nin yaşamında ve yapıtlarında çok önemli bir yeri vardır Wagner'in. Schopenhauer'in betimlediği "dâhi" örneğini Wagner'de bulduğuna inanan ve onunla birlikte olduğu anları, "tanrı katında olmaya" benzeten Nietzsche, tüm yaşamı boyunca Wagner'den etkilenmiş, ona büyük saygı duymuş, daha sonraları Wagner'e veryansın ettiği yazılarında bile bu duygularını korumuştur.

Nietzsche'nin ilk yapıtı sayılabilecek "Tragedya'nın Doğuşu"nda (1871), "Richard Wagner Bayreuth'da" da ve çıldırmadan bir yıl önce yazdığı "Wagner Olayında (1887) ve son yapıtı olan "Nietzsche Wagner'e Karşı" (1887) adlı denemesinde ortak payda hep Wagner ve müziktir. Görülüyor ki, Nietzsche'nin Wagner'le başlayan yazarlık serüveni gene Wagner'le noktalanmıştır."

"..."Richard Wagner Bayreuth'da" adlı yapıtında da bu görüşleri yineler ve Wagner'i gene göklere çıkarır. Neler olmuştur da, Nietzsche, "Tragedyanın Doğuşu"nu yazdıktan on altı yıl sonra "Wagner Olayı" ve "Nietzsche Wagner'e Karşı"da, bu denli sayıp sevdiği Wagner'e böyle acımasızca saldırmıştır? Bu büyük tutum değişikliğinin nedeni nedir?..." 

Almancadan Çeviren: Prof. Dr. M. Osman Toklu 
Dizisi: Felsefe Dizisi
Türü: Felsefe 
Editör: Nuran Demir
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo Cremy
Basım Tarihi: Ekim 1994
Sayfa Sayısı: 104
Kitap Boyutları: 13,5x 19,5 cm
ISBN No: 978-975-520-275-4
Barkod No: 9789755202754
Etiket Fiyatı:  25.- TL
e-kitap Fiyatı: 11.- TL

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!