Aşkın Gölgesinde (demli şiirler)

‘Gerçek şiirin, asıl sanat eserinin kendi varlığından başka bir amacı yoktur. Kendisinde başlar, kendisinde biter. Bütün soyluluğu da buradan gelir.’ (Valéry)

Dilin doğuşuyla birlikte kendine özgü gizemli bir ifadeyle ortaya çıkan, asırlardır insanları etkileyen, estetik bir ritimle musiki ile yakın ilişkisi olan, ruhu etkileyen Platon’un ifadesiyle “Büyülü Sözler” e şiir diyoruz. Aslında tarih boyunca şiirin kesin, net ve tek tanımı yapılamamış, yapılamaz da… Şiir nedir, yüzyılların taşıdığı en zor soru olmuştur.

Voltaire “Şiir ruhun müziğidir” der. Aristo “eşya ve hadisleri taklittir” ifadesini kullanırken Aragon “Şiir sanatı eksiklikleri güzelliklere çeviren bir simya bilimidir” der. Şiiri tunçtan daha güçlü gösterenlerin yanında şairi de “ Güzellik Teknisyeni” olarak tavsif edenlere de rastlarız. “Bizce şiir mutlak hakikati arama işidir” diyen Necip Fazıl Kısakürek sözlerine şöyle devam eder: “- Şiir beş hassemizi kaynaştırıcı idrak mihrakında, maddi ve manevi bütün eşya ve hadislerin maverasına sıçramak isteyen, küstah, başıboş kıvılcımlar mahrekidir. O, bir noktaya varmanın değil, en varılmaz noktayı, sonsuz ve hudutsuz aramanın davasıdır. Maddi ve manevi eşya ve hadislerin maverasında karargâh olan mutlak hakikat kapısı önünde, ebedi bir fener alayı…. Şiir budur..”

Şair için yaşadığı hayatı, hadiseleri herkesten farklı algıladığını söylemek mümkün. Ancak şiir tanımlamaları kendine göredir. Bence şiir sayısı kadar şiir tanımı yapılabilir. Şair için de şair sayısı kadar ifade kullanılabilir. Fakat burada bir şeyi anlamamız lazım. Şiir his ve düşünce hayatımıza etki ediyor, yüzyıllardır gücünü koruyor olmasıdır. Hayatında iki mısra mırıldanmamış, iki satır şiir yazmamış ya da hiç okuma yazma bilmese de şiirsel ifade kullanmamış tek bir insan yoktur. Sevinçli, hüzünlü, kederli, acılı anlarında bu dili bir şekilde kullanmıştır insanoğlu. Ya da Nazan Bekir oğlu’nun dediği gibi “anlatamamaktan doğuyor şiir. Anlatamadıkça canı acıyor şairin, canı acıdıkça şiir geliyor.” Bu açıklamaya şunu ilave edebiliriz sanırım: Çaresizliğine ağlamak ta bir çeşit şiir söylemektir. Mehmet Akif Ersoy’un “Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem;/ Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzarım!” mısraları konuyu kapattıracak kadar derin ve bütün konuyu idrakimize sığdıracak kadar anlamlıdır.

Bu şiir kitabımız şairinin 45 yılda yazdığı demlenmiş şiirlerden bir seçkidir. Okuyarak beğeneceğiniz, severek ezberleyeceğiniz şiirler olacağı ümidini taşıyoruz.

Sam Yayınları
Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: Şiir
Yayına Hazırlayan: Eren Gündoğan
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Ocak 2016
Sayfa Sayısı: 108
Kitap Boyutları: 13,5 x 21 cm
ISBN No: 978-975-520-329-4
Barkod No: 9789755203294
Etiket Fiyatı:  29 TL

Naci Gümüş, 1951 Ergani doğumlu. İlk, Orta, Lise ve Öğretmen Okulunu Ergani’de bitirdi. Anadolu Üniversitesi AÖF Türkçe Bölümünde Lisansını Tamamladı.
Hatay, Elazığ ve İzmir illerinde 15 yıl aralıksız Köy öğretmenliği yaptı. 1976 yılından 2016 yılına kadar İzmir ilinde değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulunan Naci Gümüş; kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına Ortaokul sıralarında başladı. Şiir, makale, hikaye, deneme, İnceleme-araştırma yazıları ve desenleri; Türk Edebiyatı, Hisar, Fikir ve Sanatta Hareket, Mavera, Kırkikindi, Yağmur, Yeniden inkişaf, İzmir İzmir, Yeni dergi, Yediiklim, Ay Vakti, Kuşluk Vakti, Işığın Kaynağı ve Millî Eğitim dergilerinde; Ergani, Çiğli, Millî Hakimiyet (Yerel Gazeteler), Yeni Devir, Ortadoğu ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlandı. 
Şiir, hikâye, İnceleme ve araştırma dallarında birincilik ödülleri alan Naci Gümüş; 2000 yılında yayına soktuğu Gönül Sitesi” isimli Web sitesi de İnternet Dünyasında önemli bir yere sahip.
TYB İzmir Şubesinin Kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu üyesi olan Naci Gümüş evli ve üç çocuk babası, dört torun sahibidir. 
Eserleri:
1-Bir Özge Mevsim: şiirler-1996/İzmir (kendi Basımı)
2-Gül Aydınlığı: Öncü Sözler/denemeler. Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
3-Bu Aşk Eskimez, Yeni Bu Sevda: şiirler - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara 2008
4-Yeniden Başlamak: hikayeler - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
5-Aşk Galerisi-İnceleme-Araştırma - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
6-GÜN BATMADAN-Hayat, Hatıra ve Hayal: (Anlatı, Hatırat) Sam Yayınları, 2014-İstanbul
7- AŞKIN GÖLGESİNDE (ŞİİRLER) Sam Yayınları, 2016-İstanbul

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!