Eşya ve İnsan

Nedir eşya? Etimolojik olarak eşya (objectum: gegenstand, objet, object), dışımızda var olan, önümüze ve/veya karşımıza konmuş yerleştirilmiş, göze görünen, duyuları etkileyen, algı alanımızı zorlayan, özneye karşı duran şey anlamını taşıyor.

Eşyanın anlamını belirlemek üzere, çeşitli konum ve işlevlerini gözleyelim. Eşya, çeşitli konum ve işlevlere sahip; insanlar arası iletişim ve etkileşimin aracı, psişik ve fiziksel yatırımlarımızın nesnesi, yaşam dekorumuzun öğesi. İnsanın dış dünyaya etkisinde davranışın aracı. İnsanın dış dünyaya uzantısı, dışa açılımı ve genişlemeyi sağlayan araç-gereç. Doğaya egemen olma çabalarının aracı olduğu kadar da sonucu. 

Prof. Dr. Nuri BİLGİN, Ege Üniversite Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyelerinden olan Prof. Dr. Nuri BİLGİN 1948 yılında, Afyon'un Sandıklı ilçesinde doğmuştur. İlk ve ortaokuldan sonra, Akşehir İlköğretmen Okulu'na girmiş ve yüksek öğrenimini Ankara Yüksek Öğretmen Okulu çervesinde Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Felsefe Bölümü Psikoloji Kürsüsünde tamamlamıştır. 1969-1970 ders yılında Adana-Kozan Lisesi'nde Felsefe Grubu öğretmenliği yapmıştır. Ardında 1416 sayılı yasayla doktora öğrenimi için Fransa'ya giden Nuri BİLGİN, Strasbourg-Louis Pasteur Üniversitesi Sosyal Psikoloji Entitüsü'nde 1976 yılında doktora tezini tamamlamıştır. Bu arada, ülke ve işletmelerin ekonomik kalkınmasına psiko-sosyal bir kriter geliştirmeyi konu alan doktora tezinin danışmanı A. A. Moles'in yanında, iki yıl boyunca araştırma asistanlığı yapmıştır.
1976'da Ege Üniversitesi'nde asistan olarak çalışmaya başlayan Nuri BİLGİN, 1981 yılında Doçent, 1988 yılında Profesör olmuştur. 1970'lerden bu yana, sosyal psikolojik bir perspektifle, insan çevresinin çeşitli öğelerini, özellikleri, işlevlerini, yapılarını, davranışsal sonuçlarını ve dinamiklerini araştırmaya çaba harcamıştır. Teknik eşyalardan ev eşyalarına kadar uzanan geniş bir yelpaze içinde, insan eşya etkileşimine ilişkin gözlemlerini, modernleşme ve yaşam stili çerçevesinde bütünleştirmeye çalışmıştır. Çalışma alanı, özellikle çevre psikolojisi, endüstriyel psikoloji ve iletişim psikolojisi gibi sosyal psikolojinin alt uzlanım alanlarını kucaklayan yazarın, Türkçe ve yabancı dillerde yayınlanmış telif ve çeviri nitelikli çeşitli yazıları ve kitapları bulunmaktadır.

Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: :Akademik / Sosyal Psikoloji
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Ağustos 2011
Sayfa Sayısı: 400
Kitap Boyutları: 13,5 x 19,5 cm
ISBN No: 978-975-520-026-2
Barkod No: 9789755200262
Etiket Fiyatı:  59 TL


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!