Osmanlı’da Bir Ermeni Hariciye Nazırı Gabriel Noradunkyan Efendi

Osmanlı İmparatorluğu’nda Hanedan-ı Âli Osman hariç üst mevkilere çıkabilmek için aranılan yegâne şart liyakatti. Oysaki çağdaşı olan imparatorluklardan Avusturya-Macaristan’da bir Müslüman Boşnak’ın, Rusya’da bir Musevinin üst mevkilere gelmesi beklenemezdi. İmparatorlukta din-dil-ırk ayrımı yapılmadan sunulan nimetlerden yararlananlardan biri de Gabriel Noradunkyan Efendi’ydi. Parlak bir eğitim hayatı olan Gabriel Noradunkyan, devlet kademesine Babıâli Hukuk Müşavirliğinden başlayarak, sırasıyla Nafia Nazırlığı, Ayan üyeliği ve ardından imparatorluğun çöküşünün netlik kazandığı Balkan Savaşları’nda Hariciye Nazırlığı gibi en önemli mevkiyi işgal etmek suretiyle memuriyet hayatında zirveye ulaşmıştır.

Hazırladığımız Gabriel Noradunkyan biyografisinde tartışma konusunu Ayan üyeliğinden istifasının ardından Noradunkyan’ın İsviçre’deki hayatında Ermeni komitecileriyle kurulan ilişkiler oluşturmaktadır. Gabriel Noradunkyan üzerindeki asıl tartışma Lozan Konferansı sırasında Türk heyetiyle Ermeni yurdu için yapılan görüşmelerde düğümlenmektedir. Elinizdeki kitap, Türk Milleti’nin kurduğu son imparatorlukta dönemin bize göre en önemli Ermeni asıllı devlet adamlarından Gabriel Noradunkyan Efendi’nin hayatına bilgi ve belgelerle ışık tutmaktadır.

Cengiz Mutlu, 1976’da Rize’de doğan yazar, İstanbul Şehremini Lisesi’ni bitirmesinden sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 2000 yılında mezun olmuştur. Bu tarihten sonra MEB’e bağlı çeşitli birimlerde eğitmenlik yapmıştır. 
2006 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Anabilim Dalı’ndan “Osmanlı Arşiv Belgelerine Göre Amele Taburları” başlıklı teziyle Yüksek Lisans derecesini aldı. 2011 yılında ise aynı üniversitede “Mütareke Döneminde Rum Nüfus Hareketleri (1918-1922)” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Hakemli dergilerde birçok makalesi olan yazar, halen Sakarya Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır. 

Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: :Akademik İnceleme
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Mayıs 2015
Sayfa Sayısı: 264
Kitap Boyutları: 13,5 x 20,5 cm
ISBN No: 978-975-520-314-0
Barkod No: 9789755203140

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!