Türk Dış politikası Yapım Sürecinde Karar Birimlerinin Etkileri

Karar Birimi Kuramı, devletlerin dış politika davranışlarını açıklamak amacıyla bürokratik siyaset yaklaşımı çerçevesinde karar alma süreçleri üzerine yapılan araştırmaları tanımlamaktadır. Karar Birimi Kuramının odaklandığı noktalar, bürokratik politikalar, grup dinamikleri, başkanlık danışma sistemleri, hükümet politikaları, iç muhalefete karşı stratejiler ve koalisyon politikalarıdır. Bu açıdan bakıldığında, Karar Birimi Kuramının, mevcut araştırma literatürünü bütünleştirmeye çalıştığı gözlenmektedir.

Dış politika analizinde, geleneksel ve yapısal realist yaklaşımdan farklı olarak, karar alma sürecine ve karar alıcılara odaklanan kuramlar, “değişik aktörlerin, aynı yapılara ve sistemik etkilere verdikleri tepkilerinin farklılaşması” üzerinde durmaktadır. Bu çerçevede, sistemin karar alıcılar tarafından nasıl algılandığı ve oluşan kısıtlamalara neden farklı tepkiler verildiği sorunsalı üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Karar Birimi Kuramı, realizm, liberalizm veya Marksizm gibi teorilerden bağımsız olarak, “orta boy/ düzeyde” teorilere odaklanmakta ve daha sınırlı/kısıtlı konulara eğilerek, problemi bir bağlam içerisinde ele almaktadır.

Fatma Anıl ÖZTOP, 06.05.1983 tarihinde Adana’ da doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini Gündoğu Koleji’nde ve Adana Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini Fırat Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bölümü’nde tamamlamış olup aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Uzman kadrosunda çalışmaya devam etmektedir. 2010 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı'nda başladığı doktora eğitimini Şubat 2016'da tamamlamıştır. Evli ve 2 çocuk annesidir.

Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: Siyaset-Sosyoloji
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Ağustos 2016
Sayfa Sayısı: 494
Kitap Boyutları: 13,5 x 21 cm
ISBN No: 978-975-520-330-0
Barkod No: 9789755203300

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!