Bilgi Toplumu ve Türkiye

Türkiye Bilişim Derneği‘nin (TBD) Sivas Temsilcisi ve Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Güney Nair‘in yazdığı ’Bilgi Toplumu ve Türkiye’ adlı kitap yayınlandı. Kitap, alanındaki özgün çalışmalardan biri olmaya aday. 

"Gelişmiş toplumlar, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecini hızla yaşarken, bu dönüşüm içerisinde Türkiye‘nin konumu nedir?" sorusundan yola çıkarak kitabı oluşturduğunu ifade eden Güney Nair, "Yaşanan köklü değişimi, nedenleri ve sonuçlarıyla toplumbilim penceresinden analiz eden ve dünyadaki genel değişim çizgisi içinde Türkiye‘nin durumunu özetleyen, bu alanda ülkemizde yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biri olduğunu düşünüyorum" dedi.

20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren belirgin bir şekilde artan bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin, özellikle ileri sanayileşmiş ulusların toplumsal dokularını derinden etkilediğini ve bu etkinin toplumsal yaşamın tüm katmanlarında izler bıraktığını vurgulayan Nair, "Öyle köklü bir değişim sürecinin içindeyiz ki, bu tabloyu yorumlama konusunda büyük kavram kargaşaları yaşanıyor. Bugün için emin olduğumuz, Sanayi Toplumu‘nun kurum ve kurallarından Bilgi Toplumu‘nun kurum ve kurallarına hızlı bir dönüşümün yaşandığıdır. Değişimi en zor tanımlayanların, onu yaşayanlar olduğu bilinci ile özellikle ülkemiz açısından bu dönüşüm sürecinin iyi analiz edilip, yakın ve uzak gelecek politikalarının bu perspektiften değerlendirilmesi gerektiği zorunluluğuna inanıyorum. Bu çerçevede yayınlanan eser, küresel dengeler bağlamında ülkemizin önündeki olanakları da çok boyutlu yorumlamıştır. Her ne kadar ülkemiz 20. yüzyılı arzuladığı hedeflerin gerisinde tamamlamış olsa da, 21. yüzyılda bilginin değişen anlamı içerisinde yeniden şekillendirilip, değerlendirilmesi ve kullanılması yolunda bilim, düşün ve teknoloji olanaklarına sahiptir" dedi.

Güney NAİR; Çan'(Çanakkale)da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimi sonrası lisans öğrenimini sosyoloji alanında tamamladı. Ardından, Çanakkale yerel basınında ve Sabah Gazetesi'nde bir dönem muhabir olarak görev yaptı. Sonrasında gazetecilik mesleğinden ayrılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na "sınıf öğretmeni" olarak atandı. Sivas- Kasaplar (İmranlı) Kızılkavraz ve Güney Köylerinde üç yıl süren öğretmenlik görevi sırasında "Bilgi Toplumu Sürecinde Türkiye ve Üç Kent Araştırması -Çanakkale-Ankara-Sivas" araştırması ile yüksek lisansını Cumhuriyet Üniversitesi'nde yaptı. Akademik sınavları vererek C.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü'nde çalışmaya başladı. Araştırmalarını "Bilgi Toplumu" üzerinde yoğunlaştırmıştır. Çok sayıda sosyo-kültürel etkinliğe imza atan Nair, aynı zamanda Çanakkale ve Sivas basınında yerel gazetelerde köşe yazmaya devam etmektedir. Elizya isminde bir kız babasıdır.

Dizisi: Siyaset Sosyoloji Dizisi
Türü: Sosyoloji
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo Cremy
Basım Tarihi: Mayıs 2009
Sayfa Sayısı: 336
Kitap Boyutları: 13,5x21 cm
ISBN No: 978-975-520-281-5
Barkod No: 9789755202815
Etiket Fiyatı:  29.- TL
e-kitap Fiyatı: 17.- TL

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!