Kültür ve Demokrasi

Aralık 2018’de kaybettiğimiz, Değerli Hocamız, mümtaz şahsiyet, Prof. Dr. Bozkurt Güvenç Bey’i Saygı ile yad ediyoruz. Ruhu Şad, mekanı Cennet olsun.

Merhum Prof. Dr. Bozkurt Güvenç sözbaşında,

Eski-yeni, kısa-uzun, daha önce bir yerlerde okunup basılmış ya da dosya beklemekten yorgun düşmüş, künyesi-etiketi solmuş, kuşkusuz yıllanmış ama güncelliğini belki yitirmemiş, ciddi-mizahi "yazılardan seçmeler"le çıkıyorum, bu kez okuyucumun karşısına. "Denemeler" diyeceğim ya dilim varmıyor. "Denence" ya da "derleme", "devşirme"den daha mı uygun düşerdi? bilemiyorum. Gündoğan Yayınları’nın desteği ile raflarda bekleyen kara-tozlu klasörleri tarayarak seçtik yazıları; başlığına veya içeriğine göre sınıflamaya, parçalardan bir bütün kurgulamaya çalıştık. Kimileri yerine oturdu. Kimileri, ben burada ne arıyorum, ne yapıyorum? diye sorgulayıp duruyor —seçicilerini.

Oltaya çıkan mozayıke uygun bir ad bulup koymakta karşılaştığımız güçlükler, geçmiş yılların sevilen bir şarkı güftesini anımsatıyor:

Saç-larıma ak düştüüü,
Sana, ad bula-madıım.

"Seçmeler" diyecek olduk, seçintiye düşmekten, düşürmekten çekindik. "Çeşitleme" iyiydi de "neyin çeşitlemesi?" sorusuna yanıt veremedik. Sonunda, ''Kültür ..." de karar kıldık: Kültür ve Demokrasi ile Kültür ve Eğitim, Kitapçıkların adı böyle kondu ya salt başlıklar okuyucuyu yanıltmasın. Alt başlıkta, saygınlık simgesi ''Denemeler" değilse bile, derme-çatma deyimiyle serbestçe çağrışım yapan "Derlemeler" yer almalıydı —diye düşünüyorum hâlâ. Eren'i ikna edebilirsem, belki daha soylu — ya da onurlu— bir sunuş yaparız. Bakalım.

...Güzel güzel giderken, birden dişinize sert gelen, beğenimize ters düşen parçalarla, yeterince ayıklanmamış küçük taşlarla karşılaşırsanız şaşırmayın; kitabı elden bırakmayın. Hemen, sonraki parça ya da bölümlere geçin. Kitabı sakın rafa kaldırmayın. Hoş bazı sürprizler sizi oracıkta bekliyor olabilir...

Prof. Dr. Bozkurt Güvenç

Dizisi: Siyaset Sosyoloji Dizisi
Türü: Siyaset Bilimi
Düzelti: Nuran Demir
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo Cremy
Basım Tarihi: Mayıs 1995
Sayfa Sayısı: 208
Kitap Boyutları: 13,5x19,5 cm
ISBN No: 978-975-520-310-2
Barkod No: 9789755203102
Etiket Fiyatı:  35.- TL
e-kitap Fiyatı: 13.- TL



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!