Muska /(hikâye)


2001 Yılında Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmasında mansiyon kazanan, Muska, Kravat, Harman Makinesi, Soğuk Yastık, Bir Küçük Yürek, Balıkçı, Yosun, Yemin, İntizar, Ah Hasan Ah adlarını taşıyan 10 hikâyeden oluşan bu kitap buram buram Anadolu kokmaktadır.

Anadolu’nun insanı çok cefakâr çok da vefalıdır. Onun sevdası bir göze başı, bir ağaç gölgesi, serin bir yayla belki. Gönlünde, doğduğu yerin özlemi hiç eksilmez. Ola ki oralardan ayrılacak olsa kendini gurbette sayar. Hep burnunda tüter memleket hasreti, sevgiliye kavuşma özlemi. Onun içindir ki cenazelerin bile gurbette kalmasına razı olmaz yüreği.

Ne zaman karşısına çıksa çocukluktan tanıdık bir yer hemen içindeki o çocuk çıkar ortaya. Arar oyuncaklarını bazen söğüt dalından bir at bazen şeker pancarından yapılmış araba, oynamaya başlar yorulana kadar. Koşturup durur o tepeden bu tepeye. Yatar uzanır çayırlarda, çiçek kokuları sarar her yanı, arılar dolaşır etrafında… 

Karanlık çökünce bütün oyuncaklar silinip yok olur gözünün önünden.

Sam Yayınları 
Dizisi: Çağdaş Türk yazarları
Türü: hikâye
Yayıncı: Eren Gündoğan
Düzelti: Ahmet Uludağ ve Uğur Özdal
Yayına Hazırlayan: Tuğba Tuğçe Gündoğan
Kapak Düzenleme: Mehmet Cemal Arpacı
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo cremy 
Basım Tarihi: Mart 2024
Sayfa Sayısı: 176
Kitap Boyutları: 13,5x21 cm 
ISBN No: 978-975-520-362-1
Barkod No: 9789755203621

Mahir Adıbeş, Bayburt’ta 1964’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde yaptı. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi. 1986 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesi Tarım İlçe Müdürlüğü’nde veteriner hekim olarak göreve başladı. Aynı yıl askere gidip yedeksubay olarak Millî Savunma Bakanlığı İç Tedarik Bölge Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Atlı Muhafız Alayı’nda askerliğini tamamladı. 1987 yılında Lice’ye Tarım İlçe Müdürü olarak atandı. 1990 yılında bir yıl süreyle aynı ilçede kaymakam vekilliği yaptı. 1991 tarihinde Şap Enstitüsü’ne geçti. 1996 yılında viroloji uzmanı oldu. 2003 yılına kadar Şap Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Hâlâ İzmir’de bir kamu kurumunda idareci olarak çalışmaktadır. Evli ve beş çocuk babasıdır.
1996, 1997 ve 2001 yıllarında Ömer Seyfettin Hikâye Yarışmalarında ödüller kazandı. 2008 yılında M. N. Sepetçioğlu Hikâye yarışmasında mansiyon aldı.
1997 yılında Almanya’da düzenlenen Uluslararası Hikâye Yarışmasında “Yarenim Var Yıldızlardan” adlı hikâyesiyle Deutsche Welle ödül aldı. Bu hikâye Almanya’da Almanca ve Türkçe olarak yayınlandı.
Tuzla Belediyesi tarafından düzenlenen 2001 yılı roman yarışmasında “Ateşle Dans” adlı romanıyla mansiyon ödülüne layık görüldü. 2008 yılı Tanpınar Roman yarışmasında “Veliaht” adlı eseriyle ikincilik aldı.
1999 yılında Yeni Kervan Dergisi tarafından yılın hikâyecisi seçildi.
Türkiye Yazarlar Birliği ve Çocuk Edebiyatçıları Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Dergisini dört yıl süreyle çıkardı. Birçok dergide hikâyeleri, denemeleri, eleştirileri yayınlanan yazar hâlâ Bizim Külliye, Kümbet, Berceste ve Işığın Kaynağı dergilerinde yazıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!