Siyasal Elitler

Kriz, kesinlikle eskinin ölmekte olduğu, yeninin ise bir türlü doğamadığı gerçeğinde yakmaktadır; bu çatışma aralığında çok çeşitli ölümcül belirtiler ortaya çıkar'
Antonia Gramsci, (Prison Notebooks, s. 276)

Ülkemizde siyasal bilim alanında Türkçe yayınların azlığı düşünülecek olursa bu on yıllık gecikmeyle de olsa kanımca bu çalışmanın yayınlanması, bu konuyla ilgilenenlere yararlı olacaktır. Bu çalışma Türk siyasal elitin yapısı üzerinde Türkçe yapılmış ve yayınlanmış ilk ayrıntılı çalışmadır. Bu özellik bu çalışmanın üzerinden on yıllık bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ geçerlidir. Ayrıca çalışma karşılaştırmalı bir nitelik de taşımaktadır. Mısır ve İsrail geniş ölçüde incelenerek Türkiye ile karşılaştırılmıştır.

Kitap sistematik bakımdan bir giriş bölümü ile üç ana bölümden oluşmaktadır. "Siyasal Elit Değişimi Kuramı" başlığını taşıyan ikinci bölümde kavram açıklamaları ve değişik elit kuramları üzerinde kurulmuştur. Kitabın asıl ağırlık merkezini oluşturan üçüncü ve dördüncü bölümlerde ise "Devrimci Elit Değişimi" ve "Evrimci Elit Değişimi " olguları incelenmiştir. Bu incelemelerde esas model olarak Türkiye ele alınmıştır. Sadece, "Devrimci değişim"e başka bir örnek olarak da İsrail modeli eklenmiştir. Yapılan İnceleme 1980 yılında son bulmaktadır. Bu çalışmanın yayınlanmasını sağlayan Sayın Eren Gündoğan'a çok teşekkür ederim. Bu yayınlanma yoluyla ve yapılacak eleştirilerle bu çalışmam ülkemizde siyasal bilimin gelişimine ufak bir katkı da sağlasa amacına ulaşmış olacaktır.
Prof. Dr. Mehmet TURHAN

Dizisi: Siyaset Sosyoloji Dizisi
Türü: Siyaset Bilimi
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: Enzo Cremy
Basım Tarihi: Şubat 1996
Sayfa Sayısı: 288
Kitap Boyutları: 13,5x 19,5 cm
ISBN No: 978-975-520-034-7
Barkod No: 9789755200347
Etiket Fiyatı:  43.- TL
e-kitap Fiyatı: 20.- TL

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!