Güneydoğu'da CHP Algısı

Kurumsal Bir Perspektiften CHP'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesin'de Toplumsal Tabanını Kaybetmesinin Nedenleri 1990-2011

Bu çalışma Cumhuriyet Halk Partisi'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Toplumsal Tabanını Kaybetmesinin Nedenleri (1990-2011): Diyarbakır, Mardin ve Gaziantep Örneği başlığı ile doktora tezi olarak yapılan araştırmanın yeniden gözden geçirilmiş halidir. Saha araştırmasının referandum, genel seçim dönemleri ile paralel zamanda yapılmış olması çalışmanın önemini arttırmıştır. Araştırma çerçevesinde saha çalışmasının yapıldığı illerde bu süreçleri büyük ölçüde gözlemleyebilme şansına sahip oldum. Ayrıca partideki lider değişiminin partinin yerel örgütlerinde nasıl bir etki yaptığını da gözlemleme imkanı yakaladım. Kürt seçmen ile CHP ilişkisi genel olarak nasıl değerlendirildiği ile birlikte partinin yerel temsilcilerin bu süreçlere yönelik görüşlerini büyük ölçüde elde ettim. Bunlar araştırma açısından önemli noktaları oluşturmuştur.

Siyasal partiler, ülke siyaseti, CHP’nin izlediği siyaset ve Kürt sorunu gibi geniş alanlar üzerinde ele almaya çalışılan bu araştırmada eksik kalan bazı noktalar olmuştur. Fakat mümkün olduğu kadar bu alanlardaki teorik bilgilerle somut veriler ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Yerel siyasi aktörlerin siyasete yönelik görüşlerinin ve mensubu oldukları partinin nasıl değerlendirildiğinin anlaşılmaya çalışılması sosyolojik bir analiz imkanı elde edilmesi açısından büyük ölçüde önem taşımaktadır. Tüm bunlarla birlikte bu konuda farklı perspektifler ortaya koyabilecek bilimsel araştırmalara ihtiyaç bulunduğunu belirtmek gerekir. Siyasetteki kültürel taleplerin ülke siyasetinin merkezinde yer alması ile birlikte siyasal partilerin izledikleri politikaların değişimi, seçmenin beklentileri gibi konuda yapılmış bir çalışma siyaset sosyolojisi literatürüne önemli bir bilgi ve veri kaynağı sağlayacaktır.

Dizisi: Çağdaş Türk Yazarları
Türü: : Sosyoloji -Siyaset
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: İthal Enzo Cremy
Basım Tarihi: Kasım 2015
Sayfa Sayısı: 302
Kitap Boyutları: 13,5 x 21cm
ISBN No: 978-975-520-311-9
Barkod No: 9789755203119
Etiket Fiyatı: 53 TL 
e-kitap Fiyatı: 13 TL

Devrim ERTÜRK

1978 yılında Aydın’da doğan Devrim ERTÜRK, İlkokulu Aydın-Osmanbükü köyünde, orta ve lise öğrenimini Aydın’da tamamladı. 1997 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü kazandı. 2002 yılında mezun oldu. 2003 yılında Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji bilim dalında yüksek lisansa başladı. “Bireyden Cemaate Sivil Toplum” başlıklı yüksek lisans tezi ile 2005 yılında mezun oldu. 2004-2006 yılları arasında Milli Eğitim’de ve özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. 2008 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji bilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılında “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Toplumsal Tabanını Kaybetmesinin Nedenleri (1990-2011): Diyarbakır, Mardin ve Gaziantep Örneği” başlıklı teziyle tamamladı. 2009 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı üniversitede Yardımcı Doçent olarak çalışmaktadır.

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!