Gün Batmadan (Hayat, Hatıra ve Hayal)

Yazarın şu ifadeleri kitap hakkında bir fikir verir niteliktedir: “Bu eser tür itibariyle “Hatırat” sayılsa da, özelim değildir. Yalnız kendi dünyama münhasır, duygu ve düşüncelerimin tercümanı bir anlatı da değildir. Son 55 yıldaki çevreyi, insanı, toplumu anlatmak; coğrafya, tarih ve zamana içinden gelerek anlam yüklemek, 18.Asır tanıklarını görmüş olan 19. Asır adamlarını dinlemiş, 20. asrın 50 yılını yaşamış, 21.Asrın 10 yılını geride bırakmış biri olarak; değişim, gelişim ve yenilik sürecini menfi ve müspet taraflarıyla anlatmak, son 55 yılda yaşanmış unutulmaması gereken unutulmuş olayların hatırlanmasını, çocuk ve gençlerimizin mutlaka bilinçlenmesini sağlamaya katkıda bulunmak/böyle bir niyet taşımak önemli bir anlam ifade edecektir sanırım. Yaşıtlarım ve daha yukarı yaştakiler için de özlemli bir zaman yolculuğu yapalım istedim. 

Bu itibarla bu kitap yalnız hatırat değildir. Roman tadında, deneme tarzında bir anlatı,  hayatımın, hatıralarımın ve hayallerimin de içinde olduğu bir eser olsun istedim. Bu konudaki ızdırabımı paylaşmak, “Hayat Defteri”min yok olmasını istemediğim sayfalarının nüshalarını çoğaltmak, ölümümden sonra unutulmamak isteğim yok dersem yalan olur. Oscar Wilde gibi “bütün dehamı hayatıma koydum; eserlerime de yalnız hünerimi koydum” diyemeyeceğim ama sonsuza uzanmak duygusu, ebede edebi eser bırakma tutkusu “Gün Batmadan” yapacaklarımı yapmaya, yazacaklarımı yazmaya zorladı. Bu durumu bir sorumluluk gibi hissetsem de hayatımın sonbaharında bir zaman yolculuğu yaptığıma, gelecek zamanlara geçmişten kopmayan bir hatıra bırakacağıma inanıyorum.”

Zaman albümü “önce ve sonra” diye bir şey belki. Geçmiş zaman gelmeyecektir. Fakat gelecek geçmişten fışkırabilir. Zamanı durdurmak, elbette ki mümkün değildir. Hayatı ertelemek ise yanılsamanın acı bir yansıması ile mümkünsüzlüğün istenmeyen yüzünü gösterecektir. Rüya, yani düş görmek, her zaman mümkün, ancak başıboş değildir… Hayal kurmak, sınırsız bir özgürlüğün, tam bir serbestliğin, yapamadıklarımızın, ulaşmak istediklerimizin; kayıt, kural zaman ve mekân tanımayan, ancak bir pamuk ipliğiyle hayata bağlı olan, sonsuz bir alanın, elle tutulmayan, yüzde yüz kişiye özgü bir görüngüsüdür. Ancak, yaradılışın sırlarından bir sır, hayatın bir başka denge unsuru.

Bu ifadelerle bir yere varmak, bir şeyler söylemek isteğim var elbet. Fakat iletim sarsıcı üslubunu bulamıyor. Hayat, Hatıra ve Hayal parametresinde, bir üçlem girdabında, Akif’in “Ağlarım, Ağlatamam; hissederim söyleyemem/Dili yok kalbimin ondan ne kadar bizarım” mısraları tercüme-i hal ifadesi oluveriyor. Hayatın başına değil ama hayatımın başına, dönmek istiyorum.

Sam Yayınları
Dizisi: Edebiyat/Hatırat dizisi
Türü: : Hatırat
Yayına Hazırlayan: Eren Gündoğan
Cilt Bilgisi: Amerikan cilt
Kağıt Bilgisi: 1. Hamur 
Basım Tarihi: Eylül 2014
Sayfa Sayısı:  180
Kitap Boyutları: 13,5x21 cm 
ISBN No: 978-975-520-307-2
Barkod No: 9789755203072
Etiket Fiyatı:  49 TL

Naci Gümüş, 1951 Ergani doğumlu. İlk, Orta, Lise ve Öğretmen Okulunu Ergani’de bitirdi. Anadolu Üniversitesi AÖF Türkçe Bölümünde Lisansını Tamamladı.

Hatay, Elazığ ve İzmir illerinde 15 yıl aralıksız Köy öğretmenliği yaptı. 1976 yılından 2016 yılına kadar İzmir ilinde değişik okullarda öğretmenlik ve idarecilik görevlerinde bulunan Naci Gümüş; kültür, sanat ve edebiyat çalışmalarına Ortaokul sıralarında başladı. Şiir, makale, hikaye, deneme, İnceleme-araştırma yazıları ve desenleri; Türk Edebiyatı, Hisar, Fikir ve Sanatta Hareket, Mavera, Kırkikindi, Yağmur, Yeniden inkişaf, İzmir İzmir, Yeni dergi, Yediiklim, Ay Vakti, Kuşluk Vakti, Işığın Kaynağı ve Millî Eğitim dergilerinde; Ergani, Çiğli, Millî Hakimiyet (Yerel Gazeteler), Yeni Devir, Ortadoğu ve Yeni Şafak gazetelerinde yayınlandı. 

Şiir, hikâye, İnceleme ve araştırma dallarında birincilik ödülleri alan Naci Gümüş; 2000 yılında yayına soktuğu Gönül Sitesi” isimli Web sitesi de İnternet Dünyasında önemli bir yere sahip.

TYB İzmir Şubesinin Kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu üyesi olan Naci Gümüş evli ve üç çocuk babası, dört torun sahibidir. 

Eserleri:
1-Bir Özge Mevsim: şiirler-1996/İzmir (kendi Basımı)
2-Gül Aydınlığı: Öncü Sözler/denemeler. Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
3-Bu Aşk Eskimez, Yeni Bu Sevda: şiirler - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara 2008
4-Yeniden Başlamak: hikayeler - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
5-Aşk Galerisi-İnceleme-Araştırma - Kitap Atelyesi Yayınları -2008, Ankara
6-GÜN BATMADAN-Hayat, Hatıra ve Hayal: (Anlatı, Hatırat) Sam Yayınları, 2014-İstanbul
7- AŞKIN GÖLGESİNDE (ŞİİRLER) Sam Yayınları, 2016-İstanbul

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Yukarı Çık!